VinNytt.se

 Besök sydafrikas vingårdar


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt


 

 

 

 

Vintemperatur
Serveringstemperatur
Att ha rätt temperatur på vinet man serverar är väldigt viktigt. Ett rödvin som är för varmt kan vara en kvalmig upplevelse. Idag har många så varmt inomhus, så att servera ett rödvin som förvarats i rumstemperatur kan ibland inverka negativt på vinets smak. Många förvarar idag sitt vin i köket och där blir det ju ganska varmt när man lagar mat.

Då är det faktiskt bättre om vinet är något för kallt. Man kan alltid höja temperaturen på ett vin, det enklaste sättet är med handen runt vinglaset. En flaska vin avkyls ca två grader för var tionde minut man har den i kylskåpet och värms upp ungefär på samma tid när man tar ut den ur kylskåpet och förvarar den i normal rumstemperatur. Om man snabbt behöver kyla ner ett vin, så brukar ca 35 minuter i frysen räcka.

En ungefärlig serveringstemperatur för röda och vita viner kan du se i tabellen nedan. Titta gärna på Systembolagets hemsida för att se vad dom rekommenderar för det vin du tänker dricka.

Hur sparar man det vin som blir över?
Får du vin över efter middagen, så räcker det oftast med att sätta på korken och ställa flaskan svalt. Om du vill förvara det vin som blir över på absolut bästa sätt, så ska du hälla över det i en mindre flaska, till exempel en halvflaska, och sätta på en kork. På så sätt får vinet så lite kontakt med luft som möjligt.

Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?
Många anser att öppnade odekanterade viner klarar en vecka i kylskåp utan större försämringar, men det finns lite delade meningar bland experterna om hur det ska gå till när man sparar ett vin. Helt klart är att vinets kontakt med luft gör att vinet så småningom oxiderar och att det blir till vinäger. Hur lång tid detta tar vid förvaring i kylskåp är svårt att säga. Vissa experter säger att en vacupump där man pumpar ur luft ur vinet gör att det klarar sig längre medan andra säger att detta inte hjälper alls. Unga öppnade viner verkar dock hålla sig någon vecka i kylskåp både med och utan användning av vacupump. Äldre viner verkar vara något känsligare och tappar sin kraft.

Upp

© Copyright 2004
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB