VinNytt.se

 Besök sydafrikas vingårdar


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt


 

 

 

 

Vinklubbar
Här har vi samlat länkar till svenska vinklubbar. Känner du till andra vinklubbar så skicka gärna ett mail. De flesta av nedanstående länkar är hämtade från den svenska sajten BKWine.

Anns Vinklubb
Här finner du lite olika tips på vad man kan servera att dricka till maten. Smaken är ju som sagt delad, så detta är helt enkelt det jag tycker är gott! Viner är mig ett kärt ämne, här ger jag lite idéer hur man kan gå tillväga med en enkel vinprovning i hemmet för vänner och bekanta. Roligt, uppskattat och inte alls så avancerat som man kan tro! Ha det så trevligt här på vinsidan.

Askims Vinsällskap
Historien bakom Askims Vinsällskap är lång och svår, den spänner sig över en tidsperiod på mer än 20 år.

Australian Wine Club
Australian Wine Club är Sveriges populäraste vinklubb. Genom oss får du tillgång till unika kvalitetsviner från hela världen som levereras till din dörr inom två veckor efter beställning (helt lagligt såklart). Vi anordnar även vinprovningar, ger personlig vinrådgivning per telefon och mycket mer. 100% Nöjd kund-garanti.

Borsten
Vinklubben Borsten bildades år 1984. Det blev Borsten för det var just på Nässjö Borstfabrik som man höll till när först lite trevande man gav sig i kast med taniner och garvsyror. Mycket vin har sedan runnit genom struparna. Nu är det åtta vinkonnässörer  i klubben. Varje säsong står respektive medlem som värd för var sin provning. Vanligtvis är det fem viner som provas i en halvdold provning. Vinerna är kända, däremot inte i vilket glas respektive vin befinner sig.

Bristly Wine Club
Bristly Wine Club är en vinklubb som vänder sig till dig som vill ha ut mer av ditt vindrickande. Vi importerar viner som tilltalar både känsla och intellekt, noga utvalda för sina exceptionella egenskaper, viner som ofta bara finns att få i begränsade mängder, viner med en historia att berätta. Och vi berättar den!

Bränneriets vinprovarklubb
Brf Bränneriets policy är att, inom möjliga gränser, stödja och underlätta medlemmarnas fritidsintressen, givet att verksamheten är öppen för alla som bor i området. Idag finns verksamheter som bridgegäng, skrotlyftare, snickargrupp, vinprovarklubb och vävstuga.

Carinas Vinsida
Livets glädjeämnen.

Cavarosa Vinklubb
Vinkällaren cava rosa startade 2007 för att ge Linköpingsbor möjlighet att lagra sina viner under perfekta förhållanden, samt att kunna ge kurser och provningar under professionell ledning.

Club Amarone   
Club Amarone drivs i samarbete med Amarone-gurun Henrik Ungert som bland annat håller i klubbens vinprovningar. Medlemskapet är gratis och som medlem i Club Amarone får man inbjudningar till de vinprovningar som anordnas i klubbens regi och man får varje månad ett månadsbrev med vintips och info om de senaste trenderna i vinitalien.

Club Merlot
Vår ordinarie web-tjänst har drabbats av problem, vi har inte längre tillgång till det program vi använde för att underhålla informationen. Tills vidare lägger vi hit lite enklare dokument med aktuell information. Höstens andra aktivitet blir en provning som leds av representanter från Granquist Vinagentur. Tema: Österike. Höstens tredje aktivitet blir en portvinsprovning som leds av Leif Lundqvist från Cavio Wine & Spirit AB (tidigare Lundquist Vinhandel).

Club VinUnic
Ett medlemskap i Club VinUnic ger dig bland annat ett nyhetsbrev och en innehållsrik vintidning med analyser av vinvärlden, initierade artiklar och speciella medlemsviner i varje nummer. Du kommer även få inbjudningar till vinprovningar och vinresor.

Dataprovarna
Alla personer i denna vinprovargrupp har det gemensamt att vi jobbar, eller har jobbat, på Ångpanneföreningen inom data. Bristande fantasi skapade namnet, Dataprovarna. Vi har nu hållit på att prova vin i ca 19 år, och det tänker vi fortsätta med.

Falköpings Gourmetiska Amatörsällskap
Här kan Du läsa om Oss och vår verksamhet, begrunda våra principer och läsa krönikor eller recept!

Farsans Vinklubb
"Hellre en skvätt i glaset än en fläck på bordet".

Grand Fan Taste
Sedan 1983 har vi haft verksamhet som består av provningar, kurser, vinlagring mm. för medlemmar och andra intresserade. Vi vill sprida kunskap om dryckeskultur till vidare kretsar och ordnar därför enklare provningar till dem som vill prova på och kurser för dem som vill lära sig mera.

Gustafssons Vinklubb
Av vinprovningarna att döma ser den ut att ha funnits sen 1993.

Iberian Wine Club
Vi finkammar de distrikt vi väljer ut efter de mindre gårdarnas guldkorn. Det är oftast de viner som inte tillverkas i tillräckligt stora volymer för att få spridning men som håller mycket hög kvalitet för priset.
I våra avsmakningslådor vi siktar in oss på viner i prisklassen 100-200 kr.
Vi sätter ihop avsmakningslådor som kan täcka till exempel ett speciellt distrikt och vinerna som ingår i avsmakningslådorna finns som regel att beställa separat.

Janake Vinklubb
Att vara medlem i janake wine groups vinklubb är kostnadsfritt och ger dig via mejl bland annat innehållsrika nyhetsbrev och tips på prisvärda och intressanta drycker. Du får även erbjudanden om vinresor samt inbjudningar till spännande vin- och spritprovningar. Varmt välkommen som medlem i en av Sveriges ledande vinklubbar!

Jan Tegnérs Vinsida
Jag har länge varit intresserad av vin; ett intresse som föddes 1985 då en god vän vid namn Henrik Asplund gläntade på dörren till vinvärlden och med Sauternes- och Margaux-viner införlivade mig i en magisk värld. Under studietiden delade jag detta intresse med ett flertal vänner, men med tiden spreds vi med vinden och som småbarnsförälder fick jag andra intressen. Våren 1996 arrangerade jag en vinprovning på mitt arbete och fick då kontakt med Munskänkarna i Uppsala. Efter ett antal provningar och en studiecirkel i Munskänkarnas regi insåg jag att det fanns så mycket mer att lära och okända och kända viner att upptäcka, så jag ser med glädje fram mot nya viner och nya vinkunskaper.

Jeppes Vinklubb
Hej och välkomna till vår vinklubb! Vi är ett gäng på 12 personer som träffas ca: 1 gång i månaden för att prova lite viner och lära oss lite mer om det goda i livet. Att vi är just 12 personer är inte en slump utan det är för att det går jämt upp på en normalstor flaska vin. Det vi lärt oss hitintills är framförallt att man har mycket att lära och att man aldrig kan bli fullärd! Välkomna in att surfa runt bland våra sidor och se vad vi hittar på för någonting.

Laholms Vinklubb
Vi är några stycken som brukar samlas c:a 4 gånger om året för vinprovning. Vi har hållit på sedan 1984-12-01. Dessutom kul och bra skivlista!

Lars Vinklubb
Vinprovning i lättsam och lärorik anda.

Le Bastion (Helsingborg)

Le Club de Vin de Haute Fidélité
Innehållsrik sajt med många länkar och tips.

Lenas Vinklubb
Vinprovningar som dateras från 1992.

Lilla Sällskapet
Lilla Sällskapet har till ändamål att vårda och främja den svenska matkulturen. Det består av högst 21 ordinarie ledamöter, vilka på ett eller annat sätt representerar eller har intresse av den svenska matkonsten. Lilla Sällskapet bildades första gången år 1814 som en klubb motsvarande det fjorton år tidigare bildade Sällskapet, som senare kom att kallas Stora Sällskapet. År 1833 etablerade sig Lilla Sällskapet i det Petersénska huset i Gamla Stan i Stockholm, och där fanns matsal, sällskapsrum, bibliotek och några gästrum. Vid inflyttningen anställdes den välrenommerade och kokfrun Gustafva Björklund. Det är omkring henne Lilla Sällskapets namn lever kvar. Lilla Sällskapet är därmed till sitt ursprung betydligt äldre än Gastronomiska Akademien.

Linköpings Akademiska Dryckessällskap
Linköpings Akademiska Dryckessällskap är föreningen för dig som har en svaghet för vin, whiskey, öl eller cognac. Vare sig du är novis eller konnässör, vill du öka din kunskap och dela med dig av dina insikter har du kommit rätt!

Ljungbergs Vinklubb
Privat vinklubb.

Mat & Vänner Vinklubb
Mat & Vänner Vinklubb har som ambition att erbjuda sina medlemmar en fantastisk upplevelse med mat och vin i kombination. Dryck är utan tvekan en mycket viktig del av måltiden. Med magasinet Mat & Vänner Vin har vi det publicistiska formuläret, till vilket Mat & Vänner Vinklubb är en naturlig följd.

Mauritzons Vinklubb
Bildad i Tranås den 10 februari 1996. Vi är en liten samling av personer som tycker om att träffas och dessutom ta ett glas vin. Då vi tyckte att det vore kanske lite roligare om vi kunde göra det under ordnade former så beslöt vi för att skapa en liten vinklubb. Sagt och gjort, vi drog i gång verksamheten för ett par år sedan och har träffats sedan dess regelbundet fem till sex gånger om året.

Militanta Gastronomer
Vi är inte så mycket vinkännare egentligen, därav "med en svag smak av löddriga hästar nedför en södersluttning i Bretagne" men vi gillar gott vin.

Munskänkarna
Som medlem i Munskänkarna, världens största vinprovarförening, får du möjlighet att delta i provningar, kursverksamhet, resor och mycket annat som vidgar din kunskap om denna den ädlaste av drycker.  Munskänkarna finns på nästan 120 platser runt om i Sverige. Vill du bli medlem, kontakta den sektion där du vill bli medlem och anmäl dig för att få inbjudan till nästa provning och gå dit som gäst.

Munskänkarna Lundasektionen
Lundasektionen av Munskänkarna bildades 1978. Vår målsättning är att presentera spännande och utvecklande vinprovningar och vinkurser med högkvalitativa viner för såväl nybörjaren som den erfarne vinkännaren. Vi arrangerar dessutom intima vinresor för mindre grupper. Samtidigt försöker vi avdramatisera en del av de uppfattningar som tyvärr ibland förknippas med vinprovning.

Nivå
Vi träffas för att umgås kring vin, smaka och prata. Varje gång har vi ett tema som kan ha samband med årstiden men också med andra saker, som vin och hälsa eller djupdykning på speciella vinregioner, länder eller annat.

Pixbo Vin Klubb
För att underlätta för oss och våra vänner att komma åt goda kvalitetsviner till rätt pris och på ett smidigare sätt så bestämde vi oss för att starta Pixbo Vinklubb.

Richard Juhlin Champagne Club
Den världsberömde Richard Juhlins champagneklubb. Ett intresse för champagne är sällan sansat eller halvhjärtat. Därför har vi startat en klubb där man kan njuta bland likasinnade.

Sommelierföreningen
Sommelier är en ung yrkeskategori i Sverige som ständigt växer och blir större. Det stora intresset för mat och dryck gör att denna yrkeskategori efterfrågas alltmer, både på landets restauranger och inom andra dryckesrelaterade områden såsom vinhandlare, importörer, utbildningar etc.

Stockholm Wine Club
Medlemskap i Stockholm Wine Club är kostnadsfritt. Du kommer få löpande erbjudanden om att medverka på våra provningar, vinresor, inköp av vinglas till medlemspris, medverka i mindre primörprovningar osv. Vi vill att vin ska vara tillgängligt för alla, såväl den som har en diger erfarenhetsbank att dela med sig av, eller den som törstar efter kunskap och nya upplevelser. För det är just det som vi jagar; upplevelser i form av att se, kanske just dig, upptäcka skillnaden mellan Cabernet och Shiraz eller att få se ditt ansiktsutryck när du för första gången läppjar ett glas Chateau D’Yquem. Det finns vinupplevelser som inte kan gå dig obemärkt förbi och som påverkar Din syn på vin för all framtid, och det är den kicken som vi i Stockholm Wine Club är ute efter; om det så handlar om att få jämföra druvor eller att få prova ett vin som Du normalt sett kanske aldrig skulle gå och köpa. Det är oftast när man får denna kick som vinintresset vaknar på allvar. Vi vill till exempel ge våra medlemmar möjligheten att jämföra fyra druvtypiska viner efter jobbet och samtidigt koppla av med vänner - slipp tristessen med ”en stor stark och jordnötter”! Eller varför inte ta chansen att prova t ex Penfolds Grange på glas - ett av världens toppviner - utan att behöva köpa en hel flaska för 2.000:- på Systembolaget. När Du besöker Stockholm Wine Club är vårt mål att Du varje gång ska gå hem med nya erfarenheter och upplevelser som Du gärna vill dela med Dig av. Så varför inte låta oss ”härja” med Dina smaklökar, för att få just Dig att upptäcka vin på ett sätt som Du inte trodde var möjligt. Varmt välkommen att bli medlem hos oss med förhoppning om att Ditt vinintresse ska nå oanade höjder!

Strandens Vinprovningar
Sidan har inte uppdaterats sen 1995.

TIF Vinklubb
Vinprovning - denna aktivitet vänder sig till dig som är nybörjare och känner att du vill ha en plattform att stå på. Du får lära dig mer om vin, förstå vinprovarnas ”fikonspråk” lite bättre och lotsas in i en ny och spännande värld. Det första vi måste lära oss är VINKUNSKAP för att senare ha något att hänga upp våra bedömningar av vinerna på. Därefter kan vi ha regelbundna träffar där vi provar vin. Vi kan prova ”öppet eller blint” eller ha speciella TEMA-kvällar. Det finns många varianter.

Totebo Vinsällskap
Totebo Vinsällskap bildades i oktober 2000 som ett socialt experiment, och har slagit mera väl ut än man kanske kunde förvänta sig på en så liten ort. De mycket uppskattade vinprovningarna, som hålls med 6-7 veckors mellanrum under hela året med uppehåll några månader under sommaren och kring jul/nyår, besöks av genomsnittligt mera än 25 personer per tillfälle, varav rätt många är "stamgäster". Genom mun-mot-mun-metoden har ryktet om våra sammankomster spridit sig till andra delar av kommunen och numera kommer också rätt många tillresande.

Tre Kronor
En vinklubb som tog vid när Winespots verksamhet nu tagit en paus. Här kan man hitta flera erbjudanden, bland annat så kan man bo på Kronovalls Vinslott på Österlen. Medlemmar erbjuds även att köpa klubbens egna viner via Beställningssortimentet. Klubben samarbetar också med Vinkällaren Grappe i Stockholm angående vinprovningar.

Tryffelsvinet 
Vi startade Tryffelsvinets Vinklubb 2003 med utländska förebilder. På kontinenten är det vanligt att låta en vinkonnässör hjälpa till med vininköp och även med leveransen hem till dörren. Här i Sverige har vi lite andra spelregler med detaljistmonopol etc. så vi har anpassat vår tjänst efter dessa förutsättningar. Det innebär bland annat att allt vin som vi har valt ut beställer du i färdiga lådor hos Systembolaget där du sedan hämtar och betalar dessa. Vi är inte beroende av deras sortiment utan söker vin över hela världen och hittar ofta riktiga pärlor som inte letat sig fram till Systembolagets hyllor.

Törstig
VI GILLAR NON INTERVENTION WINES viner som är gjorda på ett så naturligt sätt som möjligt, karaktärsfulla viner av lokala druvor från små kvalitetsproducenter, hantverksmässigt producerade, ofta ekologiska eller biodynamiska, men framförallt goda viner med själ.

Uppsala Gastronomiska Sällskap
Säsongen är över för denna gång på UGS. Just nu arbetar styrelsen för högtryck med det nya programmet. Flere intressanta saker är på gång. Syd Afrikanska viner, mat o vin i kombination samt ett föredrag om hur det är att vara "svensk" vinbonde i Frankrike. Dessutom arbetar vi på att upprepa fjolårets succé med en vårresa till något intressant ställe i vårt närområde....

Vajntäjsters
Medlemmarna i Vajntäjsters är 9 mer eller mindre experter på vin. Klubben startade 1990 av några kraftigt vindrickande och okunniga unga män. Varje deltagare drack 2 flaskor billigt vin och diskuterade sen vilket som var bäst. Priset på vinerna ökade och intresset för smak och kvalitet växte. Snart kunde riktiga vinprovningar började hållas. En studiecirkel startades och olika föredragshållare hyrdes in. I början växte Vajntäjsters snabbt med nya kunniga medlemmar men de senaste åren har medlemsantalet var konstant.

Vincollegiet CVP
CVP är en vinförening med anknytning till Kungliga Tekniska Högskolan och har funnits sedan 1976.

Vinfakta
Vin är inte bara en spännande värld att upptäcka. Vin är också en utmärkt anledning att umgås och träffa nya vänner. Kom med i vinklubben NiVå så får du nyhetsbrev varje månad med inbjudningar till vinprovningar.

Vinfest.com
Vinfesten är en frekvent återkommande gratis holmgång som i år kommer att hållas för sjätte gången. Tidigare vinfester har lockat omkring 200 gäster.

Vinföreningen AuZone
Vinföreningen AuZone är en ideell förening med syfte att främja medlemmarnas intresse och kunskaper i och kring vin, vinkunskap, öl och andra ädla drycker. Föreningens verksamhet skall bestå bland annat av att anordna provningar, kurser, internat, seminarier och tävlingar

Vinföreningen Ädelrötan
Vinföreningen Ädelrötan består av ett tiotal vinintresserade som träffas några gånger om året för att dricka och äta gott.

Vinklubben Ansvar
The origins of this tasting group dates back to the early 1980ies, when a group of young biologists from the Lund University began to discuss whether there was something else to drink besides all that red plonk which was so typical for the 1970ies in Sweden. A first meeting was held in sept 1981, tutored by the father to one the founding members. On these pages you can browse our tasting notes archive. The group was founded in 1981, and we have recently celebrated our 400th tasting . The notes from 1996 and onwards are available. The notes were made by Olof Persson, but the comments by the other tasters are summarized. You can search the archive date by date, but there is also an alphabetical index. If you use the index, please let the tasting notes be completely loaded into the frame before you click on any wine! There is also a complete list of all tasted wines up to and including 1995, but there are unfortunately no tasting notes. Some of OP's own notes are found at "OP's Diary"

Vinklubben Bavaria
Välkommen till Vinklubben Bavaria.

Vinklubben Chateau neuf du Pape
Vinklubben Chateau neuf du Pape, Askersund, bildades i februari 1993 och är alltså snart 10 år.

Vinklubben Glada Glaset
Klubben startade i april 1995 och sedan dess träffas vi 5 gånger per år för att avnjuta goda viner.

Vinklubben Grapillon
Grappillon är en vinklubb som från Kungsbacka. Vi träffas tre gånger om året hemma hos medlemmarna under devisen "Att äta utan vin är antingen fattigdom eller dumhet".

Vinklubben Irrblosset
Meningen är att vi ska lära oss ett och annat om viner. Varje provning är utbildande. Vi har alltid ett tema och ibland mycket kompetenta gäster som berättar om dagens vin.

Vinklubben Kork
Det startade med fem kamrater som skulle träffas en gång i månaden för att göra det som är viktigt här i livet - äta, dricka och umgås med varandra!

Framför dig har du klubbens jubileumskokbok med 26 olika menyer. Komplett med välkomstdrinkar, förrätter, varmrätter, efterrätter, drycker med mera. Till varje meny finns recepten och oftast prisuppgift och bolagsnummer på dryckerna.

Vinklubben Vinklubben
Vinklubben.se är en helt oberoende vinsajt på den seriöse vinkonsumentens sida. De betyg och omdömen vi ger vinerna är en reflektion av våra provares personliga smak och kan inte påverkas av vare sig producenter, importörer eller Systembolaget. Se även Le Club de Vin de Haute Fidélité

Vinklubben Vinkupan
Vinkupan är en vinklubb i Västerås där medlemmarna träffas en gång var 6:e vecka. Vid varje träff testar vi 4 olika viner med ett speciellt tema. Vart annat år åker vi också på en vinresa till något land i Europa.

Vin-njutarna
Varför kallar vi oss Vin-njutarna ? Egentligen är det inte så konstigt: vi njuter av goda viner. Samtidigt som vi vill njuta har vi också en önskan att kanske kunna lära oss lite mer om vin. Därför har vi bildat vinprovargänget Vin-njutarna.

Vino Primo
Vi var åtta grabbar, som gemensamt började prova viner i början av 80-talet och som startade vinklubben. Vi träffas en gång i månaden och provar viner, äter god mat och trivs väldigt bra tillsammans.

VinoVis
Välkommen till vinklubben ”VinoVis”. Noviser eller vis om vin – alla hittar nå´t  här.

Vinprovare
Vinprovare.se är en hemsida där vinintresserade kan dela erfarenheter med varandra. Sidan bygger på en gemensam databas bestående av medlemmarnas registrerade viner. Samtliga tjänster hos Vinprovare.se är kostnadsfria.

Vinprovarklubben Järn och Vin
Vårt motto är: att under trevliga former träffas fyra gånger per år, att dricka goda viner och äta god mat. Under åren har vi utvecklat vår smak för goda viner samt även blivit skickligare i vår matlagningskonst.

Vinprovarklubben Vinhäfvarne
Vinprovarklubben Vinhäfvarne startades för nästa 20 års sedan och består av 12 killar.

Vin-Pröjsarn
Nu öppnar hockeylegenden Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson med vänner vinkällare och vinklubben Vin-Pröjsarn på Södermalm i Stockholm. Vin-Pröjsarn erbjuder alla vinintresserade att lagra sina viner i ett för vinlagring specialinrett bergrum på Tjärhovsgatan. Idén är att kombinera enkel lagring à-la Shuregard-princip med vinklubb, utbildningar och andra medlemsaktiviteter. Vin-Pröjsarn riktar sig till den som inte är vinsnobb men ratar bag-in-box. Vin-Pröjsarn ger nu denna eftersatta grupp en möjlighet att lagra vin och träffa vänner.

Vinrankorna
Välkommen till Vinrankorna! Här kan Du hitta några av de bästa vinerna i världen!

Vinskänksmagistraten Karlskrona
VINSKÄNKSMAGISTRATEN Carlskronas vinorden bildades 1984, exakt 50 år efter all världens förnämsta vinorden LES CHEVALIERS DU TASTEVIN bildades i Bourgogne.

Vinsällskapet Cépage
Vinsällskapet Cépage har till syfte att främja kunskap och intresse för franska viner, fransk gastronomi och fransk kultur. Sällskapet riktar sig till svenskar med intresse för vin, mat och kultur. Sätet för vinsällskapet ligger i södra Frankrike, i det härliga Provence.

Vinsällskapet 4 Glas
Vinsällskapet 4 Glas är en partipolitiskt obunden och idéell förening, vars ändamål är att främja medlemmarnas intresse och kunskap om vin och vinkultur. Detta sker genom anordnandet av regelbundna vinprovningar, föreläsningar, studiebesök, resor etc.

Wineclub.nu

Österskärs Hem & Skåla Förening

Upp

© Copyright 2012
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB

John Platters
South African
Wine Guide 2012

Beställ den nu!

Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Beställ den här!
199 SEK


Besök Sydamerikaviner!


Besök Wosa!

Allt om syd-afrikanska viner
på svenska


 Besök ChileViner!
chileviner.com

 Allt om chilenska
 viner på svenska


Paulson Rare Wine

Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson


Munskänkarna i Spanien

Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor


Munskänkarna

Världens största vinprovarförening


BKWine

Svensk sajt om franska viner


  
Svensk sajt om spanska viner
 Allt om franska viner på svenska
 
Vinglas5 Annons 55
Annons 5